dorpwide.jpg
weide.jpg
visser.jpg
Plateau.jpg
liez.jpg
herfst2.jpg
herfst.jpg
winter.jpg
winter2.jpg
winter2.jpg
mist.jpg
lente.jpg
lente2.jpg
kerk.jpg
koer-00.jpg
blauwe.jpg
koer-03.jpg
terras02.jpg
gastenboek.jpg
traphal.jpg
gangboven.jpg
kamer03.jpg
Nl | Fr | Eng
Gelegen in het zuiden van de Champagne, op het kruispunt tussen Bourgogne, Franche-Comté en Lorraine, strekt de Haute-Marne zich uit over 6220 km2 met een gevarieerd landschap van plateaus, heuvels, valleien en vlaktes aan weerskanten van de centrale rivier de Marne. 40% van dit gebied bestaat uit bossen.

Als een corridor tussen het Parijse Bekken, de oude Vogezenreliëfs en de vallei van de Saône, vormt de Haute-Marne een natuurlijke drempel en een belangrijke overgangsplek. Kantelend als een gigantische tafel van het zuidoosten tot het noordwesten, bereikt het departement zijn hoogste punt met de Haut-du-Sec op 516 m, in Langres.

De Haute-Marne, die drie stroomgebieden verbindt, beschikt over een belangrijk waternetwerk, met bijna 500 rivieren en beken ten belope van 2300 km. De Marne, de Aube en de Maas hebben er hun bronnen.

Met ongeveer ongeveer 200000 inwoners, van wie de meesten op het platteland wonen, is de Haute-Marne dun bevolkt. Het departement heeft slechts drie grote steden langs het tracé van de Marne: in het zuiden Langres (10000 inwoners), de prefectuur Chaumont (27000 inwoners) in het centrum en Saint-Dizier (33500 inwoners) in het noorden.

Dankzij haar natuurlijke rijkdommen drijft de Haute-Marne historisch op regiospecifieke activiteiten: bosbouw en houtverwerking, landbouw, veeteelt, en de metaalnijverheid aan de rivieren, die weliswaar krimpt, maar nog steeds de belangrijkste bron van werkgelegenheid vormt. Nieuwe sectoren zijn in volle ontwikkeling: kunststoffen en auto-onderdelen, met name in het kanton Langres; en voedingsmiddelen, met bijvoorbeeld de Miko-fabriek in Saint-Dizier. Maar er is ook het kuurwezen in Bourbonne-les-Bains.

De rijke geschiedenis en het milieu van de Haute-Marne, zorgvuldig beschermd en ontwikkeld, trekt steeds meer liefhebbers onder de toeristen aan. De oude Gallo-Romeinse stadskern van Langres, beschut door haar omwalling, en het dorp Colombey-les-Deux-Eglises, waar generaal De Gaulle begraven is, zijn toeristische toplocaties.

(Bron: Météo France)
kaartje_fr.jpg
Vicq 52400
Haute-Marne
Champagne-Ardenne
France
47 55.461 N
05 36.088 O